Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2007 21:30 - Eрусалим
Автор: profruit Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15615 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 31.05.2008 10:24


Йерушалайм се произнася на иврит, ако разговаряте с местен как да стигнете до този град.България е в ЕС и от българските граждани не се изисква входна виза, за да дойдат в Израел и станат поклонници.От летище "Бен Гурион" веднага можете да хванете влак, който ще ви докара тук. Аз ви препоръчвам експрес-автобус.По-бързо, по-удобно и дори по-евтино.От Тел Авив, Ашдод или пристанище Хайфа билетът струва в една посока 17 шекела, а в две (отиване и връщане) 30шекела.Препоръчвам ви с автобус, защото с личен автомобил може да загубите повече нерви, време и пари.Пристигате на "тахана мерказит" (централна автогара) и минавате задължителния скенер за оръжие.Показвате всичко в личен багаж.Излизате на булеварда и търсите спирка на градски автобус #1. Цена от 5.50 шекела ще ви даде достъп до автобуса.Качвате се само от първа врата до водителя и на него плащате.Може и с виза карт.Не след дълго ще се озовете в квартал "Меа шаарим" (Сто порти).Тук живеят ултра религиозните евреи.Честа гледка е деца болни от "болестта на Даун" (кръвосмешение и бракове между братовчеди).
Старият град е разположен на хълм. Усещането е, че сте в Велико Търново. Крепостните стени имат седем порти, но една е зазидана. Зазидал е византийски император внесъл кръст. Счита се, че на второ пришествие от там ще влезе месията яхнал бяло магаре и тогава всички ще станат безсмъртни, а мъртвите от гробищата ще възкръснат. Християните чакат Спасителя, а евреите машиах (месия).Слизам на спирката с приятел и това бе първата гледка. Всяка църква по света е желаела да изгради своя близо до Гроба Господен. Те са стотици тук и е само по силите на екскурзовод да каже точното име. Влизаме от западния край на стената.


image

Срещу портата се издига францисканска църква "Света Мария Магдалена", а в ляво до нея е кметството на Ерусалим.

image

Продължение след кметството е френски пансион.

image

Влизаме вътре.Моят предводител е на снимката.Улиците са калдаръмени и тесни.Появата на автомобили е нормална.Магазинчета предимно на араби.Търгуват с какво ли не, видях дори три интернет клуба и от тях се лееше арабска музика с изпоналягали араби-хакери зад клавиатурите.
Ще ви поведа по хронологията на историята, а не на моя тиюл (екскурзия).Близо 2км ходене пеша из тесните улици наподобяващи лабиринт, ще стигнем залата на "Тайната вечеря".

image

image

image

Залата на "Тайната вечеря" е с размери на параклис.Примерно 50кв. м.Дървото е златно и то е в ниша на стената.Залата е пуста и семпла, таванът се носи на каменни колони.Картината на да Винчи заблуждава. Имаше руска група и всички се изредиха, да се снимат с него.Тъпо.Надписът в залата на арабски (може би персийски) е автентичен.Не разбирам какво е написано.

image

image

Осъзнал постъпката си, Юда се обесил на подобно дърво.Има шушулки.На руски било "иеудия", на български не знам как е и дали се среща изобщо този вид.Дървото бе нискостеблено и криво.

image

Тридесетте сребърника той дал да се купи този парцел земя, където днес се въздига грандиозен френски християнски дом.

image

Два километра на изток пеша по криви улички ни отвежда в трибунала. Тук е бил съда на Ерусалим и тук е съден Иисус Христос. Трибуналът се намира в източен арабски квартал. Срещу него ще видите въоръжена охрана. Въоръжената охрана пази подземен вход, водещ към първия дворец на евреите и първите крепостни стени на Ерусалим. Те пък се намират под свещената за арабите Ел Акса. Ще ви направи впечатление многообразието от въоръжени мъже с разни униформи, включително цивилни (всъщност, който не е пожелал той не носи оръжие. За мен не е проблем да си купя колт, питон или какво си харесам законно след съответна процедура.Подобна привилегия важи за неараби). Има представители на UN, израелски въоръжени граничари, ерусалимска полиция, частна израелска милиция и градска полиция. Всичко това е за добро и най-вече  успокоение за туристите. Припомнете си, че Газа се преименува на Хамастан и в деня, който снимах са заловили 11 хамасовци готвещи атентати с деца-бомби.

image

Тази рисунка е на пода и показва как са решавали съдбата на съдените. С "кръсчета и нули" са решавали кого да осъдят. Вероятно Спасителят е влязал в групата на губещите.

image

В съда имаше група японци. Разговарях с  един от тях и той ми отговори, че са дошли да приемат християнската вяра. Снимах ги за спомен. Покръстването им ще бъде в река Йордан, а тук те дошли да пеят песни и четат молитви. Изчакаха ме да изляза и запяха алилуя. Изглеждаха ми плахи, смутени.

image

Дворът на Трибунала. Насреща е арменска църква.Не бях влизал в подобна и се отличава от православна. Това всъщност е пътя на Кръста или пътя  към Голгота.Точка номер 1.

image

Улица "Via Dolorosa".Пътят на кръста.В обратна посока около 200м ще отидем в Ел Акса. Не ви препоръчвам да ходите без придружител, защото това е арабски квартал, а те са непредсказуеми. Аз ходих обаче от любопитство. Спря ни граничен пост за проверка и отправи предупреждение.


image

Следваме пътя на кръста. Граждани на Ерусалим от арабски произход (разбирай йорданци), наричащи себе си палестинци.Тук се продава турска халва и турски кашкавал.Срещу тях закуски. Викането и приканването по улиците е понятно. Крещи се здраво, някои използват мегафони. Говорят перфектен иврит, завалят английски и са научили някоя руска дума, с чийто помощ да си пробутат търговийката. Постоянно ме подканяха: "Хайде руский, пажалюста".

image

Поредната точка на кръста. Намира се в подземие на църква-магазин. Продавачите бяха араби-християни. Зад въжето на пода има две стъпки. Тук Пресветата Дева Мария, майката на Спасителя му трие кръвта.

image

image

Поредна точка (погледнете кръга на стената).Има пътеводители, даващи обяснение къде какво се е случило. Много от точките са закрити от арабски дрешници.

image

Продължение, показващо, че тук Иисус се е подпрял на стената.

image

Направих няколко фотоса на заобикалящите арабски магазинчета. Циганията и мръсотията е без коментар. От кифли с симит, дамски сутиени на цветя по 20 шекела, до всевъзможни християнски атрибути се търкаляха на земята набити с прах.

image

За тези гиздави носии искаха по 300 шекела. Показвате им 100 в брой и една от тях е ваша.Задължително се търгашете за каквото и да е.

image

image

image

Наближаваме Божи Гроб и цените вече са обявени в щатски долари.

image

image

Това е "вратата на Ада". Тук осъдените са влизали с гръб, за да видят за последно близки. Тук е влязъл и Спасителя.Днес на това място се издига руски "Александровски храм".

image

Преди влизане на площада на Храм Гроб Господен.

image

На заден план се вижда минаре на джамия.

image

Стените-западно изложение, еврейски квартали.

image

image

image

Нов Ерусалим. Хотели.

image

image

Западна стена. Близо до "Стената на плача".

image

Поредна порта. Вход към "Стената на плача". Свещено място за евреите. Когато изгонили евреите от този град, те идвали до тези стени и плачели отвън да ги пуснат.

image

Площада на "Стената на плача". Нарича се Котел маарави (западна стена). Пред вас са хиляди хотели, прилично скъпи. Въоръжените полицаи и армия са да ви пази.

image

На тази стена се молят само евреи. Християнин няма място тук, но може да отиде като на туристическа атракция. Към стената има два входа. За жени и мъже. Евреите се молят отделно по пол.Ако сте жена и искате да отидете да се помолите или пъхнете листчето с желание в фуга на стената, без кърпа/шапка/воал на главата няма да ви пуснат. Мъжете без кепа няма да ви пуснат. Има религиозни пазачи и следят. За случая има кашон с кепи направени от картон. Слагате една картонена върху главата си и отивате до Стената, да пъхнете своето желание, написано на листче към Бог. Евреите си мият ръцете преди молитва-да бъдат с чисти ръце. Тази чешма е за това, но ритуала изисква водата да бъде от чаша.

image

Десен вход. Дамски.

image

Най-скъпото гробище в света. Пристигането на Месията ще им даде безсмъртие възкръствайки. Без оглед на религия, всеки може да бъде погребан тук, стига да плати. Последни сноби купили си парцели са Филип Киркоров и Ала Пугачова. Ала Пугачова бе на турне в Израел, лекува си кожата на Мъртво море, изнася концерти пред 1.5 млн рускоезични израилтяни.

image

image

image

Ел Акса.Трето свято място в света за мюсюлманите.От тук се възнесъл на небето Мохамед. Вътре има малък обособен кът, където на пода се вижда звездата на Давид. Бащата на арабите и евреите е един, промайката е различна. Това са народи семити и те са първи братовчеди.Разделя ги вярата. Мохамед се учил у евреите.

image

Арабски Ерусалим.До двадесет години арабите ще изравнят с евреите по население, защото се размножават по-бързо и това бие тревога тук. Самите евреи бягат към Тел Авив, където е цивилизацията. Тук светски човек може да се побърка, ако се засели в Ерусалим. Араби и религиозни евреи си е вид Ад. В петък и шабат, градът се затваря и буквално потъва в молитви.

image


Добавено:

Гроб Господен

Кулата на Давид

Ел Акса



Поздрави далечни приятели

image




Гласувай:
2



Следващ постинг

1. trapped - Много яки снимки, поздрави:)
03.07.2007 22:42
Много яки снимки, поздрави:)
цитирай
2. kassandra - Поздрави и на теб далечни прияте...
06.07.2007 16:50
Поздрави и на теб далечни приятелю!!!!
:)))
цитирай
3. candysays - :))
13.08.2007 17:49
Разкошен постинг, благодаря за разходката из този най-свят измежду светите град... Изключително ми бе интересно да прочета... Някои от нещата не ги знаех- научих ги от този пост, за първи път! :)))
И снимките са чудесни, илюстрират и допълват много добре текста- без тях разходката нямаше да е пълна ;)

Накрая- поздрави и от мен, далечни приятелю! :)))
Живот и здраве да е... пък и да има още такива интересни екскурзии! ;)
цитирай
4. slavei - :)
15.08.2007 10:00
Пренесе ме и почувствах атмосферата на онова време....
Благодаря ти!:)
цитирай
5. mmmmmmmmm - Разходката беше невероятна!:)
22.08.2007 11:06
Научих толкава много!:)
Благодаря ти!:))
Поздрави!!!:)))
цитирай
6. woozy - Поздрав и на теб....
22.08.2007 17:45
....за какво му е на човек телевизия, когато може да се учи от хората.....шалом ;)
цитирай
7. skribezium - За Ерусалим
01.09.2007 22:04
Благодаря за преживяното в снимки и текст. Като че ли се движех до теб из Ерусалим.
Всичко най-добро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: profruit
Категория: Лични дневници
Прочетен: 143950
Постинги: 6
Коментари: 11
Гласове: 2636
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол